Friday, November 26, 2010

Bubur caca

Resepi bubur caca yang sedap lagi lemak berkrim:
Bahan2nya :

1 cawan caca
1/2 cawan sagu
1 cawan santan
1 cawan gula pasir
1/2 sudu kecil garam
2 cawan air masak
2 biji keledek ( dipotong kiub )

Cara2 masakan :
Mula2 rendam sagu dgn air lebih krang setengah jam..selepas itu panaskan air kat dalam periuk n masukkan caca. lebih kurang dlm 15 minit masukkan sagu dalam periuk tersebut.tunggu sampai semua kembang..Apabila semua bahan td da kembang masukkn keledek dlm periuk.keledek agak emuk masuk gula n garam..Gaul sampai sebati..pastu masukkan santan..pastikan api kecik saja.n terus kacau sampai mendidih..jgn berhenti kacau takut nti pecah santan lak,,,da x comel rupanya....selepas mendidih boleh matikan api tp still terus mengacau seketika..pastu boleh hidang utk minum petang...selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment