Sunday, July 22, 2012

Resepi kuih tepung gomak

Bahan2 A,
Inti,
Setengah biji kelapa parut
Satu cwn kacang hijau
4 sudu besar gula pasir
1sudu kecil garam
4 sudu besar gula merah/ melaka

Bahan2 utk doh
5 cawan tepung pulut
1 sudu kecil garam
Air

Bahan2 utk tepung gomak
4 cawan kacang hijau

Cara2;
1. Sangai kacang hijau sampai bau. Slps tu blend sampai halus ( tepung gomak )
2. Untuk inti, cairkan gula melaka n gula pasir. Slps itu masukkn kelapa parut n msk sampai sebati. Selepas masukkan sedikit tepung dlm adunan inti tepung.
3. Utk membuat doh, masukkan air sedikit demi sedikit dlm tepung dan uli sehingga menjadi kental.
4. selepas menjadi doh yg kental. Bulatkan doh tersebut dlm bentuk yg lebih kecil.leperkan ia dan masukkn inti yg telah disejukkn.
5. Bila inti da dimasukkn, bulatkan balik xoh tersebut yg leperkn balik.
6. Selepas siap bole lah masak doh2 tersebut di dlm air yg mendidh ( spt msk ondeh2).
7. Bila da timbul boleh diangkat dan ditos sblm disalut dgn tepung kacang hijau ( tepung gomak).
8. Da siap salut bolelah dihidangkn.


No comments:

Post a Comment